2012. augusztus 2., csütörtök

A leválthatatlanság négy lépése - Fidesz módszerrel

A Fidesz már jó ideje kitalált egy nagyon ügyes hatalommentési tervet, mely valódi jogász ravaszsággal alkotta meg Orbánék számára a hosszú évtizedekre garantált hatalommegtartás receptjét. A politikai szereplők ennek a kirakós játéknak az egyes elemeit nagyon korán – szinte keletkezésük időpontjában - érzékelték, de a szavazópolgárok tömegei, csak az utolsó elem helyére kerülésével látták meg a megdöbbentő összképet. A Fidesz ugyanis több irányból megközelítve, jogszabályokkal körülbástyázva szinte lehetetlenné tette, hogy a magyar nép demokratikus választásokon leváltsa őket. "Megdöbbentő" - a Fidesszel kapcsolatban lassan elkopik ez a kifejezés, annyit használjuk, ám mégis jól szemlélteti, hogy mit érez az ember, ha belegondol az egészbe. Vészharangok kondulnak meg most a fejekben, és talán felébred az ország Csipkerózsika álmából! Mert hogy nagyon fel kéne ébredni az biztos ... Az, hogy mit tehetünk nehéz kérdés. Nem sok lehetőség maradt számunkra ...

A leválthatatlanság négy lépése - Fidesz módszerrel:

1. lépés: a demokrácia korlátozása
Az új, demokratikus fékeket leromboló alkotmány létrehozása volt az első lépés, melynek részét képezte a sajtószabadság zárójelbe tétele is. Az új alaptörvénnyel a hatalmi ágak Magyarországon egyetlen kézbe összpontosultak, így a demokrácia szabad működése gyakorlatilag megszűnt hazánkban.
2. lépés: a rivális pártok anyagi helyzetének meggyengítése
A pártok állami támogatásainak megvonása lett a második lépés. Orbánék javaslata szerint ugyanis 2013-tól a Fidesszel rivális pártok nem részesülnek majd a költségvetési támogatásokból, így az „állampárt” (azaz a Fidesz), anyagi téren konkurencia nélkül maradva egyedül juthat majd állami pénzekhez. (A valódi demokráciában ezt a kérdést nagyon komolyan veszik, és rendszerint garantálják, hogy az egyes pártok egyenlő esélyekkel tudjanak indulni a választói voksokért. Az egyenlő esélyeknek pedig fontos része az állami támogatások demokratikussága.)
3. lépés: új választójogi törvény
A 2012 január elsejével hatályba lépett új választójogi törvény – a folyamat harmadik lépéseként – már egyértelműen mutatta meg mindenki számára: Orbán Viktorék törvényekkel és jogszabályokkal teremtenek olyan feltételeket a következő választásokra (és a későbbiekre), melyek szavatolni tudják majd győzelmüket. Az új választójogi törvényben három momentum garantálja ezt: a szavazókörzetek számukra kedvező manipulálása az úgynevezett gerrymandering módszerrel, a választójog határon-túliak számára történő biztosítása, és az egyfordulós választás, melyben kiiktatták az eredményességi küszöböt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a mandátumot mindenhol az a jelölt szerzi majd meg, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot kapja, függetlenül a megjelentek számától. A választókörzetek manipulálását illetően a gerrymandering módszer lényege, hogy az olyan körzeteket, ahol a baloldal hagyományos jól állt, úgy bővítették ki, - vagy csapták hozzá a Fidesz-többségű területekhez - hogy az összeredmény Fidesz-többségű lett. Ami a határon túli voksokat illeti, a Fidesz már régóta készül ezek „besöprésére”, hiszen a kettős állampolgársági javaslatával, a hangzatos nemzeti politizálásával, a határmenti polgári körök támogatásával, és a Fidesz vezetők sorozatos Erdélybe és felvidékre utazgatásával már évek óta gondoskodik ezen népesség megnyeréséről.
4. lépés: az előzetes feliratkozás rendszerének bevezetése
A Fidesz tervére a koronát az élőregisztráció bevezetése helyezi fel. A dolog lényege, hogy a rendelkezés egy adott időszakot ír majd elő mindenki számára, melyben a 2014 áprilisában szavazni akarók fel kell, hogy iratkozzanak a választási nyilvántartásokba. Aki nem regisztrál, az kopogtató cédulát sem fog kapni, vagyis aki nem jelentkezik be a névjegyzékbe 2014 februárjáig, az nem fogja tudni még a jelölését sem leadni, mivel nem fognak neki ajánlószelvényt postázni. Nyilván ez annak a pártnak kedvez, amelynek részint elég pénze van arra, hogy aktivistákat és szavazókat mozgósítson a regisztráláshoz, részint elég fegyelmezett – és jól mozgósítható – pártsereg áll rendelkezésére, a folyamat felügyelésére és végrehajtására. Teljesen nyilvánvaló, hogy a két feltétel az állampártként viselkedő – és nyilván így a legtöbb állami bevétellel rendelkező – illetve az államapparátust is felhasználó Fidesz számára biztosított. Ez a javaslat pontosan arra jó, hogy kiszűrje a bizonytalanokat, az apolitikusakat, a szegényeket, akiket a Fidesz politikája sanyargat. Távol tartsa a választásoktól azokat, akik annyit is érnek, akik pontos utasítások és segítség hiányában ügyetlenek a beregisztrálás technikai kérdéseiben, idősek, vagy csak egyszerűen félnek a hatalomtól és nem akarják előzetesen bármilyen formában megadni adataikat. Manapság, amikor annyi ember (a választók 40-50 százaléka) teljesen bizonytalan, hogy akar-e szavazni, és ha igen, akkor kire, irreális azt gondolni, hogy széles tömegek fognak sorra feliratkozni mondjuk decemberben az áprilisi -májusi szavazásra. Teljesen kiszámítható, hogy éppen azok fognak majd feliratkozni, akik jó előre biztosak a választásukban: vagyis a másfél millió Fidesz-szimpatizáns, a polgári körök tagjai, a Fideszes pártaktivisták, az állami ellenőrzés alatt állók és a hatalommal gazdasági érdekközösségben élők (meg valószínűleg a Jobbik-támogatók).
A rendelkezés - Európa többi részével ellentétben - a minél kisebb választási részvételre ösztönzi az embereket annak érdekében, hogy a kormány politikájával elégedetlen, anyagilag lecsúszott tömegek helyett, a jól „beidomított” polgári körök, Fidesz aktivisták járuljanak majd az urnák elé, és az ő voksaik döntsék el a választásokat. Az új választójogi törvény szerint úgysincs eredményességi küszöb, tehát mindenhol az a jelölt szerzi majd meg, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot kapja, függetlenül a megjelentek számától. Mindezeken túl az egész tervezet valódi célját az is megmutatja, hogy a rendelkezés bevezetése teljesen felesleges, hiszen hasonló élőregisztrációs rendszer csak azon országokban van (pl. USA, Anglia) ahol nincsenek népesség-nyilvántartások. Ahol viszont ez kiépült, és régóta jól működik, ott természetesen ilyesmit sehol nem vezettek be. Ahogy mondani szokták: „kilóg a lóláb”!
Az egész rendelkezés mindezeken túl úgy tűnik kétfordulóssá teszi a választást (pedig maga a választójogi törvény döntött az egyfordulós rendszerről)  hiszen a pártok a regisztrációs időszak előtt kénytelenek lesznek majd egy erőteljes és drága kampányt folytatni a választók feliratkozásra bírása érdekében, később pedig a szavazás előtt újra meg kell szólítaniuk őket, hogy a feliratkozottak valóban el is menjenek majd szavazni, és voksukkal őket támogassák.
Az említett négy lépéssel a Fidesz tehát gyakorlatilag elérte a leválthatatlanságát. Minimálisra csökkentette az egyébként is összefogásra képtelennek tűnő demokratikus ellenzék győzelmi esélyeit, hiszen az ellenzéki választási körzeteket „feldarabolta”, biztosította a határon-túliaktól várható több százezres szavazatszám beszámíthatóságát, eltörölte az eredményességi küszöböt, a feliratkozási rendszerrel pedig kiiktatta a bizonytalanok, az utolsó napokban dönteni akarók széles tömegeit. Ha pedig ez nem volna elég, még talonban tarthatja a Jobbikkal való összefogás lehetőségét is. Úgy tűnik a jelenlegi rendszertől - demokratikus és békés úton legalábbis - nagyon hosszú ideig nem fogunk tudni megszabadulni. Isten óvja Magyarországot …
Forrás:http://www.tortenelemklub.com/koezelet/civil-velemenyek/791-bezarul-a-koer-lassan-levalthatatlan-lesz-orban-es-a-fidesz
2012 július 31.
Ajánlja ismerőseinek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése